fbpx

5 sätt att förebygga cancer: livsstilsval som kan göra skillnad

5 sätt att förebygga cancer
5 sätt att förebygga cancer: livsstilsval som kan göra skillnad

Hur kan man minska risken för att få cancer? Det finns många olika råd, och ibland kan rekommendationerna i en studie motsäga en annan. Ändå påverkar livsstilsval och genetisk testning för ärftlig cancerprevention avsevärt sannolikheten för att drabbas av cancer. Enligt rekommendationer från Mayo Clinics finns nedan fem val som kan göra skillnad för att förebygga cancer.

Överväg dessa livsstilstips och genetiska testalternativ för att förebygga cancer.

1. Använd inte tobak

Tobaksanvändning är kopplad till olika typer av cancer. Att undvika tobaksprodukter och passiv rökning är avgörande för cancerprevention. Om du behöver hjälp med att sluta röka kan du kontakta en vårdgivare för att få råd om rökavvänjningsprodukter och strategier för att sluta röka.

2. Ät hälsosam kost

Att äta en balanserad kost med mycket frukt, grönsaker, fullkorn och magert protein kan minska din risk för att utveckla cancer. Att begränsa alkohol, processat kött och raffinerat socker kan också hjälpa till.

3. Håll en hälsosam vikt och var fysiskt aktiv.

En hälsosam vikt och regelbunden fysisk aktivitet kan minska risken för flera cancerformer. Vuxna bör varje vecka vara fysiskt aktiva på måttlig intensitet i minst 150 minuter eller minst 75 minuter av fysisk aktivitet på hög intensitet.

4. Skydda dig mot solen

Hudcancer kan i hög grad förebyggas. Undvik överdriven solexponering, bär skyddande kläder och solglasögon och använd solskyddsprodukt med ett SPF på minst 30.

5. Få regelbunden läkarvård

Regelbunden självundersökning och screening för olika cancerformer kan öka sannolikheten för tidig upptäckt när behandlingen är effektivast. Rådgör med en vårdgivare om det bästa programmet för cancerscreening.

Utöver dessa livsstilsval kan genetisk testning för ärftlig cancerprevention ge ovärderlig information. På Eiira Genetics erbjuder vi genetiska tester och genetiska profiler för att hjälpa individer att förstå sin risk för ärftliga cancerformer och vidta förebyggande åtgärder. Genom att integrera genetiska tester i din cancerpreventionsplan kan du fatta mer välgrundade beslut om din hälsa och vidta lämpliga åtgärder för att minska din risk.