fbpx
eiira-about-us

Berättelsen om namnet Eiira

Namnet Eiira kommer från Eir som var läkekonstens gudinna i den fornnordiska mytologin. Eiira är en modern gudinna som hjälper människor att bli friskare och leva längre.

Vår historia

Vi har bevittnat hur vänner och familjemedlemmar avlidit tidigt på grund av ärftliga sjukdomar. Dessa dödsfall kan förebyggas! I dag finns det inget enkelt sätt för allmänheten att testa sig för eventuella ärftliga risker och göra en plan för att motverka dem. 2020 beslutade vi, en grupp av fyra AI-specialister i samarbete med genetiska experter från Karolinska sjukhuset, att ta saken i egna händer och göra det möjligt för människor att lära sig om sina gener och tillhandahålla verktyg för att göra det bästa av sina gener.

Tack vare stödet från Vinnova, ALMI, Sting inkubator och teamets hårda arbete har vi lanserat de första produkterna för att förebygga ärftlig cancer. Detta är det första steget på vår djärva resa att hjälpa människor att leva friskare och längre oavsett vem och var.

ying-cheng

Ying Cheng

daniel-gillblad

Daniel Gillblad

vladimir-li

Vladimir Li

davit-soselia

Davit Soselia

Våra experter på förebyggande hälsovård och genetik

Sagal Shire

Genetisk vägledare

Sagal har omfattande erfarenhet inom området för cancer genetik, och har arbetat i olika roller i Sverige, Storbritannien och Mellanöstern. Dessa roller inkluderar arbete som genetisk vägledare och som klinisk specialistsjuksköterska inom cancer genetik. Specifikt har hon praktiserat som genetisk vägledare på Karolinska sjukhuset. Nyligen har Sagal varit engagerad i ett utbildningsprogram för genetisk vägledning som en del av initiativet för huvudströmgenetisk testning i cancerkliniker. Dessutom är hon en legitimerad sjuksköterska och har en masterexamen i folkhälsa.

natalia-rivera-sifaki

Natalia Rivera Sifaki

Rådgivare i genetik, biträdande professor vid Karolinska Institutet

Natalia är en expert och mycket skicklig forskare vid Karolionska institutet inom genetik/epigenetik/genomik och autoimmuna/cancersjukdomar/kardiovaskulära sjukdomar.

Våra kärnvärden

Medkänsla

I allt vi gör

Mod

Vi tänjer på gränserna

Integritet

Vi respekterar

Våra gästtalare

Ärftlighet och cancer

På Eiiras lanseringsfest talade dr Svetlana Bajalica Lagercrantz om genernas betydelse för cancerrisker.

Panelsamtal om framtiden för förebyggande hälsovård

I det här samtalet diskuterade våra paneldeltagare Daniel Gillblad, Isis Amer-Wahlin och Svetlana Bajalica Lagercrantz hur genetik och artificiell intelligens kan forma framtidens förebyggande hälsovård.

Kontakta oss

Kontakta oss! Lämna ett meddelande och dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.