fbpx

Förstå sköldkörtelcancer: typer, orsaker, symtom och diagnos

Thyroid cancer
 • Vad är sköldkörtelcancer?
 • Typer av sköldkörtelcancer
 • Hur vanligt är sköldkörtelcancer?
 • Vad orsakar sköldkörtelcancer?
 • Diagnostisera sköldkörtelcancer
 • Behandling av sköldkörtelcancer
 • Vilka är symtomen på sköldkörtelcancer?
 • Hur diagnostiseras sköldkörtelcancer?
 • Vilka är komplikationerna av sköldkörtelcancer?
 • Vilka är riskfaktorerna för sköldkörtelcancer?
 • Vilka genetiska mutationer är associerade med sköldkörtelcancer?
 • Vem ska ha genetisk testning för sköldkörtelcancer?

Vad är sköldkörtelcancer

Sköldkörtelcancer börjar i sköldkörtelcellerna, ett fjärilsformat organ som ligger vid nacken, strax under adamsäpplet. Sköldkörteln producerar hormoner som reglerar olika kroppsfunktioner, inklusive ämnesomsättningen. Sköldkörtelcancer utvecklas när onormala celler i sköldkörteln genomgår okontrollerad tillväxt och delning, vilket leder till bildandet av en tumör.

Typer av sköldkörtelcancer

Det finns flera typer av sköldkörtelcancer, och de klassificeras utifrån de specifika celler som är involverade. De vanligaste typerna inkluderar:

Papillär sköldkörtelcancer (PTC): Detta är den vanligaste typen, som står för en majoritet av 80 till 85 procent av fallen av sköldkörtelcancer. Denna typ av cancer kan spridas till lymfkörtlar nära halsen, men den växer vanligtvis långsamt, och när den upptäcks tidigt och med behandling kan en patient ha en god prognos.

Follikulär sköldkörtelcancer (FTC): FTC är den näst vanligaste typen av cancer. Den tenderar att vara mer aggressiv än papillär cancer och kan spridas till närliggande organ som lungorna eller benen.

Medullär sköldkörtelcancer (MTC): Denna typ kommer från C-cellerna i sköldkörteln, som producerar ett hormon som kallas kalcitonin. Cirka 4 till 10% av sköldkörtelcancer visar sig vara av denna typ. MTC tenderar att metastasera till lymfkörtlar och andra organ jämfört med andra former av sköldkörtelcancer.

Anaplastisk sköldkörtelcancer: Detta är en sällsynt men mycket aggressiv form av sköldkörtelcancer som ofta har en dålig prognos. Den växer snabbt och sprider sig snabbt till andra delar av halsen och kroppen.

Hur vanligt är sköldkörtelcancer?

Sköldkörtelcancer är relativt ovanligt jämfört med andra typer av cancer, eftersom den ofta diagnostiseras i tidig ålder. Denna cancer verkar tre gånger vanligare hos kvinnor än hos män.

Vad orsakar sköldkörtelcancer?

Ingen säker orsak till sköldkörtelcancer har hittats. Några faktorer som ökar risken inkluderar lågt natrium i kosten, strålningsexponering och felaktiga gener. Men andra riskfaktorer inkluderar inflammation i din sköldkörtel, förstorad sköldkörtel (struma), familjehistoria av sköldkörtelcancer och exponering för höga nivåer av strålning.

Vilka är symptomen på sköldkörtelcancer?

Symtom på sköldkörtelcancer kan vara en knöl eller svullnad i nacken, svårigheter att svälja, förändringar i rösten, ihållande nacksmärta och förstorade lymfkörtlar. Det kan dock hända att sköldkörtelcancer i ett tidigt skede inte uppvisar märkbara symtom.

Hur diagnostiseras sköldkörtelcancer?

Den diagnostiska processen för sköldkörtelcancer kan innefatta följande steg:

Fysisk undersökning:

Läkaren kommer att kontrollera halsen för klumpar, svullnad eller abnormiteter i sköldkörteln.

Bildtester:

Ultraljud: Detta icke-invasiva avbildningstest använder ljudvågor för att skapa en bild av sköldkörteln. De högfrekventa ljudvågorna i ultraljudsavbildning genererar ekon som ger läkaren detaljerade insikter om storleken på sköldkörteln. Denna avbildningsteknik urskiljer också information om knölar, och skiljer mellan fasta massor och vätskefyllda cystor.

Blodprov:

Blodprover tas för att mäta nivåer av vissa sköldkörtelhormoner och för att kontrollera efter specifika markörer associerade med sköldkörtelcancer, såsom kalcitonin och karcinoembryonalt antigen (CEA). Blodprover kan innefatta tester för TSH, sköldkörtelhormonnivåer (T3 och T4), Tg och TgAb.

Biopsi:

En biopsi för sköldkörtelcancer innebär att ett litet vävnadsprov tas bort från sköldkörteln för undersökning. Fine Needle Aspiration (FNA) biopsi, är en vanlig biopsi där en tunn nål extraherar celler från en sköldkörtelknöl. Den provtagna vävnaden analyseras sedan under ett mikroskop för att avgöra om cancerceller finns närvarande, vilket hjälper till vid diagnos och behandlingsplanering för sköldkörtelcancer.

Sköldkörtelskanning:

I vissa fall kan en sköldkörtelskanning utföras för att utvärdera sköldkörtelns funktion och aktivitet.

Genetisk testning:

För vissa individer med en familjehistoria av sköldkörtelcancer eller vissa riskfaktorer, kan genetisk testning övervägas för att identifiera eventuella genetiska mutationer som är förknippade med en ökad risk.

När en diagnos har bekräftats kan ytterligare tester utföras för att bestämma omfattningen (stadiet) av cancern och hjälpa till att styra behandlingsplanen. Individer med misstänkta sköldkörtelproblem eller symtom måste rådfråga en sjukvårdspersonal för korrekt utvärdering och diagnos.

Vem ska ha genetisk testning för sköldkörtelcancer?

Genetisk testning rekommenderas för personer med två eller flera första gradens släktingar (föräldrar eller syskon) som diagnostiserats med sköldkörtelcancer, vilket indikerar en potentiell ärftlig risk. En snabbt växande halsmassa uppmanar en att överväga genetiska tester, eftersom båda scenarierna tyder på en förhöjd sannolikhet för sköldkörtelcancer.

References

 1. American Cancer Society What is Thyroid Cancer 
 2. Cancer Research UK Thyroid Cancer
 3. WebMD Thyroid Cancer symptoms, causes and treatment
 4. National Cancer Institute Thyroid cancer treatment

Dela på sociala medier

Våra produkter

Eiira Classic Genetic Test Kit for Hereditary Cancer Risk

Eiira Classic

Ett genetiskt test för förebyggande av ärftlig cancer

 • Enkelt genetiskt test som görs hemma
 • Upptäck ärftliga risker för de 10 vanligaste cancerformerna
 • Vidta förebyggande åtgärder

4990 kr

12 installments for only 460 kr/month (5516 kr total)

Learn more
Eiira Premium Genetic Test Kit for hereditary cancer assessment

Eiira Premium

Ett genetiskt test för förebyggande av ärftlig cancer


Alla fördelar från Eiira Classic plus:

 • Upptäckt av risker för sällsynta ärftliga cancerformer
 • Information som täcker 100% av ditt genom
 • Livslång uppdatering av vad den framtida vetenskapen kan erbjuda inom förebyggande hälsovård

9990 kr

12 installments for only 921 kr/month (11043 kr total)

Learn more

Set-up fee 0 kr, administrative fee 0 kr/month, fixed annual interest 18.9%, effective interest 20.6%. Totals include estimated amount of credit of 526 kr for Eiira Classic and 1053 kr for Eiira Premium. Applies to 12 months of installments with Klarna. Creditor and payee: Klarna Bank AB (publ) Sveavägen 46, 111 34 Stockholm. The amounts shown are an indication. Exact cost varies depending on which day of the month the purchase is made. For complete terms and conditions, read more at klarna.com/se/villkor